Jurnal de pandemie (I)

Scriu aceasta postare intr-un moment foarte dificil pentru Romania. Aseara a fost emisa cea de-a doua Ordonanta Militara care limiteaza, sub forma unor recomandari obligatorii (sic!), deplasarea in grupuri de maxim 3 persoane, intrarea cetatenilor straini in tara, inchiderea mall-urilor, a cabinetelor stomatologice, iesirea din casa doar pentru nevoi alimentare, deplasarea catre locul de munca sau pentru urgente medicale, ultimele dintre acestea facadu-se, la nevoie, pe baza unei declaratii pe propria raspundere in cazul in care organele de politie opresc pentru verificari[1]. Aceste limitari vin in continuarea primei Ordonante Militare care a oprit activitatea restaurantelor, hotelurilor si cafenelelor pentru consumatiile in interiorul sau exteriorul acestora, suspendarea activitatilor culturale, stiintifice, artistice sau de divertisment sau organizarea evenimentelor cu mai  mult de 100 de persoane[2].

Nu vreau sa discut despre motivele pentru care a fost emisa cea de-a doua ordonanta, despre care stim foarte clar ca este din cauza celor care parasesc carantina sau izolarea si a celor care nu respecta recomandarile de a ramane in casa in aceasta perioada pentru a evita contactul cu persoane purtatoare ale coronavirusului sau de a impiedica raspandirea bolii in caz ca sunt purtatori si nu au fost inca testati din lipsa simptomelor. Aceste lucruri vin la pachet cu faptul ca oamenii zilelor de azi nu sunt obisnuiti in nici un fel cu starea de urgenta, iar, pe de alta parte, multi dintre ei nu gasesc niciodata o modalitate mai buna de a isi petrece timpul in interiorul caminului ci numai in afara lui, in incinta mall-urilor, cinematografelor sau a restaurantelor si food-court-urilor. Este un lucru pe care trebuie sa il luam ca atare, nu il putem modifica si nici nu tine de un anumit nivel de educatie sau de cultura, ci de o obisnuita bine inculcata de societatea de consum care acum le spune brusc stop.

Astazi, cand citim in analizele analistilor de tot felul ca lumea de dupa COVID-19 va fi diferita de cea pe care o stiam pana acum, nu putem decat sa stam sa ne intrebam cum va fi acea lume, ce se poate schimba atat de dramatic fata de ultimii 30 de ani, de cand alte evenimente istorice au schimbat total fata societatilor iesite de sub jugul comunismului care si-au schimbat dramatic cursul adoptand capitalismul, diverse elemente din cultura occidentala si  s-au confruntat cu greutatile zilnice impuse de un sistem nou si diferit de gandire atat in domeniul economiei cat si cel politic sau administrativ.

Ca urmare a temerilor exprimate de diversi activisti ai societatii civile, dar si de anumiti politicieni sau analisti politici, oamenii vad in aceste masuri in primul rand un pericol imediat in scaparea de sub control a comportamentului autoritatilor care ar putea intra pe panta unui regim dictatorial, aceste temeri fiind mai mult sau mai putin justificate, date fiind conflictele politice recente in care un anumit partid a fost acuzat de complot pentru subminarea justitiei si a statului de drept chiar de cei care astazi impun aceste restrictii prin ordonante militare.

Asa ca de dragul acestor temeri, incercand sa ma pun in pielea adeptilor teoriilor conspirationiste, voi incerca sa fac pe avocatul Diavolului si sa dau curs unor prejudecati care ar putea foarte bine sa fie sau nu adevarate. Pentru asta, doar timpul ce se va scurge de acum inainte ne va da sau nu dreptate.

Sa listam mai intai premisele de la care plecam si starea de fapt inainte de raspandirea coronavirusului:

 • Stim ca acest nou coronavirus a carei denumire medicala este SARS-CoV-2 a fost identificat pentru prima data in Wuhan, un oras din China Centrala, capitala provinciei Hubei, dupa ce acesta deja afectase cateva sute de persoane la mijlocul lunii noiembrie 2019, fara insa ca autoritatile chineze sa actioneze decisiv pentru stoparea lui[3].
 • Wuhan este un oras in care functioneaza un Institut de Virusologie fondat in 1956, specializat in virusologie, patologia virala si tehnologia virusurilor[4].
 • Virusul s-a raspandit in Asia incepand cu mijlocul lunii ianuarie in Thailanda, Japonia, Corea de Sud, Hong-Kong si Vietnam, pana la mijlocul lunii februarie atingand si Iranul[5].
 • Spre sfarsitul lunii februarie virusul a atins Europa, in special in Italia, unde mai multi turisti chinezi se aflau in vizita la Roma[6].
 • Virusul a ajuns si in Romania la inceputul lunii martie prin intermediul unui cetaten italian infectat considerat pacientul numarul zero, dar e posibil sa fi ajuns chiar mai devreme in urma intoarcerii in tara a mai multor cetateni romani fie turisti prin Italia, fie dintre cei plecati in Italia in anii din urma si care se evacuasera din Italia si alte state vest-europene, de teama virusului[7].
 • Se suspecteaza ca noul coronavirus era un nou tip de zoonoza transferat la om in cadrul pietelor de animale din Wuhan in urma manipularii animalelor sau a consumului de carne animala. Cel mai probabil virusul isi are originea fie in lilieci, fie in pangolini, dar e sigur ca e de acelasi tip ca anterioarele virusuri identificate SARS si MERS, si ele de origine animala[8].
 • La data de 11 martie Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat COVID-19 pandemie[9].

Anterior acestui eveniment in lume aveam urmatoarele situatii:

 • SUA si China se aflau in plin razboi comercial, datorat in special deciziilor presedintelui american Trump de a taxa suplimentar produsele de origine chineza acuzandu-le de practici comerciale internationale incorecte[10].
 • Greta Thunberg, o adolescenta suedeza, agitase opinia publica mondiala cu comportamentul ei sfidator si acuzator la adresa politicienilor, companiilor si chiar a institutiilor intenationale pentru dezinteresul in aplicarea reglementarilor agreate privind scaderea emisiilor de dioxid de carbon in scopul prevenirii unei catastrofe climatice ce se prefigura din cauza incalzirii globale ce are ca efect cresterea temperaturii medii globale si topirea galopanta a ghetarilor[11].
 • Dezvoltarea unui curent de gandire, in special in randurile celor din Generatia X si Generatia Y, cu privire la efectele vaccinurilor pentru boli contagioase comune, ce si-a avut originea intr-un studiu publicat in 1998 de cercetatorul britanic Andrew Wakefield care afirma legatura dintre administrarea vaccinurilor si diverse afectiuni din spectrul autist. Concluziile studiului au fost discreditate in urma verificarilor la nivel international, iar studiul a fost in cele din urma retras, dar efectele lui psihologice deja isi facusera efectul. Ulterior cei din miscarea Antivaxxer-ilor cum au fost ei numiti au inceput sa emita acuze si asupra unor „ingrediente” ale vaccinurilor, sustinand ca ele contin  mercur, formaldehide sau aluminiu, ceea ce inevitabil constituia un adevarat pericol pentru sanatatea copiilor si implicand o intentie malefica a autoritatilor sau a companiilor farmaceutice[12].
 • Controlul civililor in China cunostea o exacerbare teribila in urma implementarii unor programe software la nivel social de catre guvernul/partidul acestei tari, care categorisea cetatenii in functie de anumite metrici ale comportamentului social si care avea ca scop stabilirea unui anumit „scor de incredere” al cetatenilor care sa ghideze autoritatile in luarea anumitor decizii legate de acestia[13]. Controlul a fost extins apoi cu miilioanele de camere video amplasate pe teritoriul Chinei pentru a identifica instant si cu acuratete cetatenii chinezi aflati pe strada, in magazine sau chiar intr-o multime, tehnica care a fost folosita cu oarecare succes la demonstratiile studentilor din campusurile din Hong-Kong ce marsaluiau impotriva Partidului Comunist ce incerca sa controleze dreptul la libera exprimare a acestui teritoriu sub forma unei legi de extradare, lucru care nu mai garanta autonomia lui, dupa ce intrase din nou sub controlul chinez in urma retrocedarii lui de Marea Britanie in 1997[14].
 • Padurea amazoniana[15] si Australia[16] erau mistuite in mare parte de incendiile de vegetatie starnite cu buna intentie din anumite interese economice sau pur si simplu a relei-vointe[17][18].
 • Foarte multe specii de animale isi aflau sfarsitul in urma braconajului intens pentru traficarea carnii lor, a fildesului sau a diverselor organe, chiar in interiorul rezervatiilor pazite de forte armate. Ultimii supravietuitori ai speciilor de rinoceri, elefanti sau pasari erau gasiti macelariti peste tot in lume pentru satisfacerea unei cereri crescande din partea clientilor in cautare de ingrediente animale pentru prepararea unor medicamente traditionale considerare eficiente in tratarea anumitor afectiuni medicale. Braconajul de rechini sau balene era practicat in continuare cu impunitate chiar de anumite tari ce aderasera la anumite tratate internationale de protejare a speciilor[19][20].
 • Dezbateri nesfarsite legate de numarul sexelor/a orientarilor sexuale si a drepturilor celor care se identifica altfel decat femeie si barbat, cererea de reglementari pentru recunoasterea acestor sexe si a tratarii lor cu egalitate in societate prin recunoasterea dreptului de a alege un partener de oricare sex si recunoasterea acestei uniuni de catre stat pentru a beneficia de aceleasi drepturi ca si cuplurile heterosexuale[21].
 • Migrantii din zonele de razboi ale Siriei, Irakului, Yemen-ului, Libiei sau Egiptului au luat cu asalt statele europene sub imperiul fricii de opresiune, a crimelor etnice si lipsei de resurse de hrana, iar acestea, din motive umanitare ii primesc in cote-parti alocate in urma deciziilor forurilor europene, punand o presiune majora asupra societatilor nu numai datorita credintelor religioase diferite, a caror libertate de exprimare nu poate fi ingradita de mentalitatea occidentala a libertatii de expresie religioase, dar si a locurilor de munca, a locuintelor si a alocatiilor financiare acordate de aceste state in detrimentul populatiei europene native care face ca sentimentul de ura fata de comunitatile refugiatilor sa creasca in sondajele electorale procentele partidelor nationaliste, populiste si de extrema dreapta ce militeaza pentru interuperea ajutorului acordat refugiatilor si a repatrierii lor[22].
 • Populatia planetei se apropie de cota de 8 miliarde de suflete, iar resursele consumate de aceasta in anul 2019 a fost de aproape 1,7 ori resursele asigurate de planeta Pamant, ceea ce inseamna ca din acel moment incolo planeta merge in pierdere, iar populatia traieste pe credit, care va avea scadenta din ce in ce mai devreme in viitorul apropiat[23][24].

Date fiind aceste stari de fapt, raspandirea unui virus nou, raspandit in urma deciziei unei autoritati mondiale, identificate de cele mai multe ori cu Guvernul Mondial din umbra, care are un plan de implementare a unei Noi Ordini Mondiale pentru aducerea populatiei planetei sau chiar a planetei sub control cu orice pret, in scopuri deloc cunoscute, ar putea avea anumite efecte bine calculate, care ar elimina sau ar justifica punerea sub control a anumitor miscari sociale:

 • Miscarea Antivaxxer. Un astfel de virus cu o contagiozitate ridicata, la acest moment numarul celor infectati depasind 300 de mii de oameni si un numar de peste 14 mii de decese, implica un efort sustinut din partea multor guverne si companii farmaceutice pentru gasirea unui vaccin eficient contra-timp. Un astfel de vaccin va fi cu siguranta gasit mai devreme sau mai tarziu, iar eficienta lui va fi cu siguranta dovedita in combaterea bolii provocate de coronavirus. Ca urmare a unui astfel de succes, nimeni nu mai poat sustine in fata presiunii mediatice si a opiniei publice convinse de eficienta unui vaccin ca acestea nu functioneaza.
 • Miscarea pentru drepturile LGBT/recunoasterea sexelor. Dezbaterile sterile pe tema recunoasterii sexelor divide societatea si da nastere unor discursuri pline de ura de ambele parti ale problemei. Aceste dezbateri ar putea fi necesar sa inceteze si problema ar putea fi stopata prin redirectionarea ei „prin lovitura cu mantinela” in urma regimului strict impus in interactiunile sociale difuzate non-stop la televizor si care probabil vor continua multa vreme pentru a justifica mentinerea controlului asupra revenirii virusului: nu va dati mana cu alti oameni, nu va imbratisati, nu va apropiati la mai putin de un metru de oameni, stati in casa. Un astfel de mesaj va inculca incetul cu incetul o teama de semeni si de interactiune sociala din cauza efectelor asupra sanatatii si a  pedepselor financiare sau judiciare ce pot fi aplicate de autoritati, lucru care va diminua sau chiar elimina discursul legat de sexe si drepturi sociale asociate cu acestea. Repetarea continua si obsesiva pe canalele media a sintagmei distantare sociala devine chiar mai periculoasa decat sintagma corectitudine politica pentru ca actioneaza la un alt nivel. Un astfel de comportament inculcat poate genera pe termen lung o atitudine de adoptare voluntara a sologamiei[25].
 • Militantismul de orice fel. Indepartarea oamenilor unii de altii de teama contractarii unei boli infectioase cu simptome grave si chiar deces, va face ca oamenii sa isi piarda increderea unii in altii, sa ii faca sa se teama de consecintele justitiei statului ca urmare a interactiunii sociale si astfel coeziunea sociala necesara pentru agregarea ideilor si a spiritului de solidaritate in vederea cererii unor drepturi sau penalizarii comportamentului oamenilor politici/guvernului sa scada dramatic. Anuntul autoritatilor de incurajare a cetatenilor sa denunte pe oricine li se pare suspect de infectare are menirea sa induca si mai mult frica de ceilalti, si a denuntatorilor si a celor tematori ca pot fi denuntati.
 • Miscarea pentru ecologie. Un astfel de virus care obliga miliarde de oameni sa stea in case si sa intrerupa temporar sau sa reduca drastic capacitatea de productie a fabricilor isi face deja efectele asupra poluarii din marile orase si zone industriale din China si Europa. Aparent, interuperea chiar si pentru cateva zile a activitatilor economice umane reduce dramatic poluarea si, cum demonstreaza fauna si flora din zona reactorului de la Cernobal, poate face ca animalele si plantele sa isi revina rapid chiar si in zone grav afectate de actiunile oamenilor, atat timp cat actiunile lor sunt stopate in acea zona calamitata. Miscarile pentru ecologie nu vor mai fi necesare pentru ca urmarile restrictiilor au fost deja demonstrate, ele nu mai trebuie decat legiferate pentru a recupera vegetatia si a elimina deseurile[26].
 • Miscarile pentru libera exprimare. In aceste zile, starea de urgenta a limitat intr-o anumita masura informatia diseminata de posturile de radio si tv si chiar si numarul celor infectati este comunicat la intervale orare stabilite de catre autoritati, care sunt singurele surse oficiale ale acestei informatii strict controlate. Zadarnicirea combaterii bolii provocate de coronavirus este deja declarata ca infractiune astfel ca se pun in discutie nu numai iesirile neautorizate din carantina, dar si propagarea de stiri care pot pune in dificultate eforturile guvernelor de a mentine ordinea si starea de spirit a populatiei. Se discuta chiar de interzicerea paginilor web sau a persoanelor care publica informatii false (fake news) ce nu sunt autorizate de catre comunicatele oficiale. Ca urmare, sursele independente de informatie, chiar si medicii sau politistii care intervin, nu isi mai pot exprima puncte de vedere care contravin sistemului pentru ca afirmatia ca „nu mai sunt medicamente, echipamente, etc.” sau ca „cei infectati au scapat de sub control” pot fi incadrate usor de niste procurori insistenti la categoria zadarnicirea combaterii bolii. In acest mod, libera exprimare este auto-suprimata de teama ca ar putea oferi un motiv solid de a fi pedepsita daca cel care deschide gura nu este atent la informatia pe care o ofera sau mai bine spus daca informatia nu i-a fost adusa la cunostinta din surse oficiale si este parerea lui pur personala.
 • Migratia. Odata cu inchiderea granitelor tarilor europene afectate de pandemia de coronavirus, migratia din tarile Orientului Apropiat/Mijlociu cat si cea din Africa de Nord este stopata sub motive intemeiate. Daca era necesar un motiv corect politic pentru a opri migratia si refugierea unor mase mari de oameni in tarile europene odata pentru totdeauna, atunci acesta a fost rapid gasit sub stoparea raspandirii bolii, care cu siguranta va mai ramane pentru multa vreme in vigoare in vederea mentinerii controlului asupra pandemiei. Pe de alta parte, sumele de bani ce vor fi cheltuite pentru sustinerea eforturilor medicale de recuperare a celor infectati cat si de sustinere economica a companiilor ce sunt in pragul colapsului riscand sa afecteze iremediabil piata fortei de munca, nu vor mai putea sa fie redirectionate pentru sustinerea taberelor de refugiati sau a alocatiilor primite de acestia[27].
 • Controlul populatiei. Riscul existent si demonstrat ca oamenii infectati cu COVID-19 sa iasa din carantina sau sa nu resprecte regulile de interactiune sociale a dus deja la implementarea nor solutii tehnice de urmarire a acestora cu ajutorul tehnologiei deja existente a camerelor video, a bratarilor electronice si chiar a telefoanelor mobile personale, pentru localizarea rapida a acestora. Pericolul iminent al reinfectarii populatiei in urma trecererii varfului pandemic va fi mentinut in comunicatele oficiale pentru a sustine in continuare monitorizarea indeaproape a populatiei prin diverse tehnici, mai subtile probabil, astfel ca oamenii vor fi obligati de voie sau de nevoie sa consimta la aplicarea unor masuri care sa ii localizeze in orice moment[28].
 • Suprapopularea. In acest moment mortalitatea provocata de coronavirus este cea mai crescuta in segmentele de populatie de peste 70 de ani (aproximativ 8% in segmentul 70-79 si 14% in segmentul 80+) ceea ce face ca practic cele mai vulnerabile persoane de pe planeta sa fie condamnate la disparitie pe masura ce rata de infectare va creste de la zi la zi. Este posibil ca pe masura ce sistemele medicale din tarile afectate sa depaseasca capacitatea de raspuns si sa intre in zona de a fi depasite de situatie, persoanele care nu vor fi considerate cu sansa de supravietuire sa fie abandonate in mod voit pentru a directiona resursele catre cele mai tinere si mai robuste. Acest efect are dublu impact din perspectiva celor care au initiat o astfel de epidemie: pe de alta parte, persoanele slabite, care nu pot face fata bolii, sunt eliminate, reducand astfel impactul asupra resurselor consumate de populatie din resursele oferite de planeta, pe de alta parte generatia seniorilor care sunt ultimii supravietuitori ai Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Holocaustului sau crimelor regimurilor fasciste si comuniste vor fi indepartate, odata cu ele fiind indepartata si intelepciunea retinuta in memoria lor cu privire la oportunitatile pe care guvernele le cauta tot timpul pentru a subjuga vointa popoarelor. Propagarea ideii de distantare sociala in continuare ar servi aceluiasi scop, ca oamenii sa evite contactul de orice fel, inclusiv cel sexual intre ei, astfel incat frica de infectare sa reduca natalitatea indeajuns ca rata naturala de crestere a populatiei sa intre pe o panta descendenta.
 • Controlul statelor care nu respecta planul Noii Ordinii Mondiale. Se discuta intens pe marginea modului in care a pornit aceasta pandemie, care este adevaratul initiator al ei, a celui care a lansat acest virus in mijlocul populatiei. Statele Unite, care sunt afectate si ele foarte grav in ultimele 3 saptamani, numesc, prin vocea presedintelor Donald Trump, virusul cu titulatura „Virusul chinezesc”, in timp ce altii considera ca virusul a fost manufacturat in mod special de SUA pentru a pedepsi atitudinea Chinei si probabil si a Iranului. Altii in schimb ar remarca ca tara cea mai afectata, Italia, este una din tarile care au protestat impotriva cotelor de refugiati, in special prin vocea fostului ministrului de interne Matteo Salvini care a luat masuri de limitare a migratiei. Salvini este membru al partidului nationalist-populist Lega Lombarda, un partid regional care in ultimii ani a inceput sa castige procente importante in alegerile electorale locale. In mod poate nu intamplator, Lombardia conduce detasat cu peste 20 de mii de cazuri de infectare cu COVID-19, in statistica pe regiunile din Italia[29].
 • Independenta financiara. O epidemie virala nu este doar o simpla epidemie virala. Masurile necesare ce trebuie luate in urma unei epidemii includ obligatoriu, la manual, limitarea circulatiei libere a persoanelor. Acest lucru face sa fie usor de estimat ca va exista o pierdere masiva a locurilor de munca si ca multi oameni vor ajunge la mila statului. Mai mult decat atat, tinta poate fi si obligarea populatiei sa foloseasca mai mult sau chiar complet tehnologia digitala de gestionare a banilor (carduri de credit/debit, internet banking, ATM-uri, etc.) astfel incat circulatia banilor sa nu mai eludeze sistemele de control ale statului, atat timp cat aceste tranzactii se fac dintr-un cont in altul si nu prin inmanarea unor bancnote intre persoane, sume care nu pot fi contabilizate sau urmarite (in vederea depistarii mitei, a spalarii de bani, etc.). Mesajele transmise in ultima saptamana ca banii sunt un agent de contaminare cu coronavirus si limitarea circulatiei persoanelor impiedica retragerea banilor din ATM-uri si utilizarea lor in diverse scopuri, fac astfel ca utilizarea in totalitate a cardurilor bancare sa devina o nevoie zilnica ce va face ca populatia sa nu mai aiba posibilitatea sa controleze sume in numerar. Acest lucru va usura efortul statului de a urmari circulatia banilor, impozitarea lor, blocarea conturilor si asigurarea ca proprietarul contului nu dispune de bancnote cu care sa continue sa isi duca traiul zilnic in ciuda popririi bancare. Cetateanul ajunge sa fie complet controlat de stat, fara posibilitatea de a evita sistemul folosind bancnote fizice[30].

In incheiere vreau sa atrag atentia ca aceste concluzii sunt doar un joc de imaginatie. Dar pentru ca jocul sa nu fie complet nefondat, in spiritul critic ce ma caracterizeaza, am dat referinte catre sursele pe care le-am folosit, pentru a face ca jocul sa puna pe ganduri.

Va recomand de asemenea cu buna credinta sa stati in case, iar in acest timp sa va acordati timp sa reflectati asupra acestor lucruri in tihna.

Vezi si:

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s