Important este sa iesi la vot, sa nu hotarasca altii viata ta pentru urmatorii 4 ani.
diversi comentatori, Internet
Asinus: Prudens, de ce spui ca afirmatia aceasta este stupida? Eu cred ca este foarte adevarata, este necesar sa iesim la vot si sa ne exprimam optiunea si sa nu stam acasa si sa ii lasam pe altii sa voteze un candidat care nu este competent, ci sa mergem sa votam propriul candidat in care avem incredere.
Prudens: Vezi tu, Asinus, este cum spui intocmai, este de datoria noastra de locuitori ai cetatii sa ne exercitam dreptul de vot in orice imprejurare, indiferent de candidatii prezenti pe lista. Cu siguranta, toti avem afiliatiile noastre politice sau in cel mai rau caz avem o conceptie despre viata care se apropie mai mult sau mai putin de una dintre dogmele politice, fie ea liberala, social-democrata, etc. De aceea, este gresit sa spunem ca nu votam pentru ca toti fura. Atunci, daca este asa, de ce nu ne revoltam impotriva celor care deja fura, de ce oamenii nu isi exercita drepturile conferite de democratie, asa cum e cea ateniana, de a cere in cor ostracizarea celor ce au gresit fata de concetateni?
Spui ca trebuie sa iesim la vot si sa votam candidatul in care avem incredere in ciuda unuia incompetent. Ai tu oare certitudinea ca cel pe care il votezi este competent? Inteleg, ai incredere in el, dar cu totii avem incredere in frati, surori, vecini si asa mai departe, dar cand vine vorba de un caz anume nu ii chemam sa ne repare teava sau sa ne inlocuiasca tencuiala pentru ca stim ca ei nu sunt competenti in aceasta privinta. Nu-i asa?
Asinus: E drept, asa-i…
Prudens: Pe de alta parte, daca ne imaginam ca am iesi doar noi doi la vot, destinul tau, asa cum il numesti tu, ar depinde de votul meu, la fel cum acest asa zis „destin” al meu ar depinde de votul tau. Ti-ai putea decide destinul daca ai fi singurul care ar vota, lucru care este practic imposibil. Apoi, putem iesi in masa la vot, pana la ultimul cetatean cu drept legal de a vota sau doar cativa dintre noi, sa zicem ca doar trei votanti, in final numarul de voturi va departaja candidatii intr-un mod sau in altul. Esti de acord ca in urma acestor voturi, va exista unul si doar unul castigator, este corect?
Asinus: Bineinteles, doar nu pot iesi amandoi candidatii primari…
Prudens: Atunci, daca toata lumea iese la vot, si noi printre ei, si voteaza un anume candidat, iar candidatul care iese invingator nu este cel pe placul nostru, se poate spune atunci ca alti votanti au decis soarta acestor alegeri si implicit au hotarat un anume curs al evenimentelor care nu este cel pe care il doream noi?
Asinus: Asa este, dar dupa cum ziceam, macar am iesit la vot sa ne exprimam votul, avem constiinta impacata!
Prudens: Bine si cum ramane cu afirmatia ta ca „sa nu hotarasca altii pentru noi”? Tocmai ce alegerile s-au incheiat si alti oameni ai hotarat destinul acestei cetati pentru urmatorii ani. Ce vei face tu in acest caz? Vei contesta majoritatea care a votat celalalt candidat? Sau poate vei parasi cetatea in cautarea unei comunitati in care sa vrei sa decizi tu altfel? Dar daca si acolo majoritatea decide impotriva candidatului tau? Unde te vei duce? La capatul lumii sa traiesti singur si sa iti decizi soarta? Din cate stiu eu, oamenii deja au atins toate colturile lumii, nu vei mai avea unde sa gasesti un loc in care sa traiesti in comuniune cu altii intr-o oranduire democratica asa cum iti doresti. Sau poate nu iti mai place democratia, unde este de la sine inteles ca majoritatea oamenilor alege pe cei care ii vor reprezenta… Iar daca tu esti cel majoritar si alegi un candidat care nu este pe placul altora care au votat, practic tu le hotarasti lor soarta. In acest caz ce le vei face? Ii vei izgoni din cetate? Sau vei pretinde de la ei sa stea in banca lor pentru ca acum e candidatul tau la putere? Gandeste-te putin.
Asinus: Eu cred ca democratia este cel mai bun mod de organizare a cetatii! Dar cred ca ai dreptate, nu este niciodata sigur ca in urma alegerilor eu pot hotara soarta cetatii si chiar daca votul meu face diferenta cu unul in plus pentru un candidat, practic nu imi hotarasc mie personal soarta ci a tuturor celorlalti! Si a celor care au votat pentru si a celor care au votat impotriva… In acest caz cred ca ai dreptate: hotararea destinului meu in privinta alegerilor nu este despre mine, este despre oricine altcineva, iar consecinta votului meu, in caz ca este castigator nu poate asigura un candidat competent pentru toate nevoilor celorlalti concetateni, poate doar pentru nevoile mele. Vai, ce egoist sunt!