Distractia copiilor in epoca ceausista era destul de limitata. Stiind toata ziua doar de scoala si de traiul monoton de acasa, unde imediat dupa ce veneai de la scoala nu puteai sa vezi nimic la televizor, fie pentru ca nu era program tv fie pentru ca era oprit curentul electric, copiii isi construiau si evadau in propria lume imaginara, caci pe vremea aceea nu erau Counter Strike, Warcraft, Youtube sau Facebook. In aceste conditii nu puteai decat sa iesi afara, in spatele blocului si sa joci Castelul, De-a v-ati ascunselea sau, daca erai baiat, o miuta sau 21, iar daca era fata, sa sari coarda sau elasticul. In casa, dupa ce vedeai desenele animate sambata timp de 15 minute, nu aveai multe alegeri. Baietii se jucau cu „omuletii de plastic”, figurine de plastic de 1 leu, care erau fie cowboy sau indieni, fie cavaleri sau mercenari, alaturi de toata herghelia lor, fie diverse animale salbatice sau domestice. Apoi mai erau masinutele de plastic sau, daca erai norocos, de metal, tancurile si masinutele teleghidate sau jocurile de inteligenta si indemanare. Preferatele ramaneau, evident, jocurile cu carti pe care le puteai juca si cu prietenii sau jocurile de genul Dacii si Romanii, Enigma, Turism sau Intrebari si Raspunsuri, jocuri ce se gaseau in cutii mari de carton. Cele mai cunoscute jocuri erau si cele cu zaruri si pioni, precum Sus-jos, Piticot sau Tintar.
In aceasta editie a „Amintirilor din comunism” am pus citeva din jocurile copilariei mele care s-au pastrat cat de cat intacte si despre care isi aduc aminte probabil cei mai multi dintre noi. Recunosc ca mie imi placeau omuletii de plastic la nebunie, de aceea ii mai pastrez si acum, in buna stare. Mai jucam si carti, Tabinet, Macao sau Toci, dar, in general imi improvizam propriile mele scenarii de jocuri cu diverse obiecte gasite prin casa: imi faceam diverse costume de cowboy (bineinteles fara sa uit de pistoalele cu capse) sau costume de Superman sau Spiderman, din cearceafuri, draperii, sau alte rufe gasite prin sifonier si imi facusem chiar si un cutit de plastilina, mesterit citeva saptamani la rand, ca sa il pot interpreta pe Rahan.
Vezi si:
- Amintiri din comunism, in imagini (partea I)
- Amintiri din comunism, in imagini (partea a III-a)
- Amintiri din comunism, in imagini (partea a IV-a)
- Amintiri din comunism, in imagini (partea a V-a)
- Amintiri din comunism, in imagini (partea a VI-a)
- Amintiri din comunism
Nota: Materialele din acest post fac parte din colectia personala.
Salut foarte interesant cele patru episoade cu amintiri!
In episodul doi ai prezentat multe jocuri o parte din ele am reusit sa obtin scanari dar mai lepsesc la unele se poate sa primesc scanari ale originalelor pentru o baza de date cu toate jocurile vechi romanesti?
Jocurile care mar interesa sunt:
1. Joc Muzical
2. Cutia de la pacalici si cartea cu Hindusul
3. Ursul pacalit
4. 80 Intrebari si raspunsuri Istorie
5. Enigma
6. Plansa de la moara
7. Care pe care
8. Joc de indemanare
Ma intereseaza toate cartile, jetoane, cutie(inclusiv lateralele), plansele de joc.
Cu multumiri aniticipate
Salut, Remus!
Am sa incerc sa iti trimit materialele, din pacate nu am scaner dar le pot fotografia si ti le trimit la o rezolutie mai mare astfel incit sa le poti redimensiona dupa nevoie.
Multumesc pentru raspunsul afirmativ primit la cererea mea. Daca ai nevoie de unele materiale spune-mi si te voi ajuta.
Am cautat peste tot pe net un joc de fotbal( cum este ala de mai sus) dar nu gasesc pe nicaieri. Stie cineva de unde as putea cumpara ??
Cu privire la jocul de fotbal. Acel model nu se mai fabrica de multi ani doar daca gasesti la cineva iar pretul este destul de mare. Noriel a scos un joc de fotbal, pe coperta cu Tom si Gerry dar nu stiu cat este de asemanator.
Salut!
Am gasit jocul „Enigma” dar nu mai am regulamentul si nu mai stiu cum se joaca. Ma poate ajuta cineva ? Leonardo, te rog daca ai regulamentul sa ii faci o poza si sa o trimiti pe „m.luci@ovi.com” . Mersi la cine ma ajuta !
Pentru cei care cauta instructiunile pentru jocul Enigma, le puteti gasi aici:
Instructiuni joc Enigma, pagina 1
Instructiuni joc Enigma, pagina 2
Instructiuni joc Enigma, pagina 3
Instructiuni joc Enigma, pagina 4
Pentru cei care cauta instructiunile pentru jocul Turism, le puteti gasi aici:
Instructiuni joc Turism, fata
Instructiuni joc Turism, verso
Salut Leonard,
Ai cumva si instructiunile de folosire pentru „80 Intrebari si raspunsuri Istorie”? Scriu o teza de doctorat despre copilaria in comunism, dar ma intereseaza in principal produsele de consum pentru copii si incerc de ceva timp sa adun materiale legate de jocurile de masa.
Ai mentionat in textul Amintirilor si jocul Dacii si Romanii, pe care nu l-am gasit pe nicaieri (nici macar pe la educatoare in gradinite :). Daca ai jocul si poti trimite niste copii digitale la „30diana@gmail.com”, ti-as fi foarte recunoscatoare.
Poate te pot ajuta si eu cu ceva: am instructiunile de la Bunul Gospodar si o arhiva digitala substantiala cu benzile desenate (si nu numai) din revista Cutezatorii.
Spor in toate,
Diana
Buna Leo
Mi-ai promis ca vei incerca niste foto cu rezolutie la ce ti-am cerut, inca nu am primit nimica. Multumesc!
Remus
Super tare ! si eu sunt un soi de nostalgic al vremurilor respective si m-am apucat sa colectionez diferite treburi ce reprezinta perioada predecembrista ! Am pus mana pe un joc asemanator cu pacalici care se numea „calusarul” luat la fabulosul pret de 1 leu … jocul e complet…cutie de plastic, coperta, 33 de carti si regulamentul jocului ! ideea e ca decat sa scanati si sa reproduceti …mai bine le luati la preturi de nimic din banalele oboruri… in care multa lume vinde pe nimic lucruri cu valoare …emotionala ! tot de la obor am mai luat diafilm cu 10 lei, insigne de fruntasi, sportivi, pionieri …etc cu 1 leu bucata … lanterna cu baterie patrata cu 1 leu … diapozitive 2 cutii a 48 de bucati cu 1 leu …si alte doua cu 2 lei… carti din colectia bpt cu 1 leu bucata …etc etc ! asa ca … va recomand cu caldura pietele de sambata si duminica
Da intradevar in acele piete sunt cateva dintre acele amintiri dar tre sa stai in Bucuresti, Timisoara sau alte localitati mari altfel nu vei gasi niciodata. De exemplu acu 1 saptamana am gasit pentru prima data intr-o asemenea piata in Resita 5 carti din setul „Animale din continente”, pretul lor 2 lei. Alte lucruri romanesti vechi nu am gasit, din pacate!
„animale din continente”, doamne, stiam pe dinafara textele alea de sub poze 🙂
Daca tot a venit vorba de animale din continente stie cineva de un set de carti de joc in acelasi stil dar cu pesti/ animale acvatice, tot din perioasa comunista? Multumesc!
@Alex Jocul cu pesti se cheama Fauna Apelor, are 33 de carti si este similar cu Pacalici. Animale din continente are 60 de carti si un regulament diferit
Mersi mult pentru raspuns sebaabes. De Animale din continente am facut rost, am jocul complet dar de Fauna apelor nu am reusit sa gasesc nici o informatie… Din intamplare le ai? As dori macar niste poze… Mersi mult inca odata!
Am gasit doua poze pe net. Daca vrei mai multe detalii, mai vorbim.


Buna ziua leo…sunt interesat de figurinele romanesti, respectiv de cavalerii medievali si restul…am avut si eu asa ceva…insa cand am ajuns din armata acada nu am mai gasit aproape niciunul…ce mai ramasese erau deteriorati de nepoti…am fost foarte afectat…tineam mult la ei…am renuntat la multe inghetate si biscuiti poeni ca sa ii cumpar….astept raspuns
Salut, Eugen! Figurinele nu sunt de vanzare.
Uffff….te inteleg…am avut o zi un licar de speranta…chiar daca am 49 de ani caut de mult asa ceva…imi trezesc si traiesc amintiri de neuitat…asta e…nu insist…dar daca ai vreun gand sa te desparti te ele…te rog sa ma anunti…inseamna mult pentru mine…voie buna…
As vrea si eu o tablă de piticot
buna ziua,
„sus jos” are cineva jocul de vanzare in stare buna?
multumesc!
Buna ziua! Are cineva o scanare a cartilor din jocul Fauna Apelor?
Pot oferi la schimb scanari dupa (una, cateva sau chiar toate):
1. Joc de carti Pacalici
2. Joc de carti: Calusarul
3. Joc de carti: File de Istorie
4. Joc de carti: Animale si pasari
5. Joc de carti: Animale din continente
6. Plansa si regulament joc: Autodrom
7. Plansa si regulament joc: Piticot anii 60
8. Plansa si regulament joc: Piticot anii 80
9. Plansa si regulament joc: Joc de Tenis
10. Plansa si regulament joc: Nu te supara frate
11. Plansa si regulament joc: Lacul Elefantilor
12. Plansa si regulament joc: Sus Jos (tot perioada comunista)
Bună Maria_RO!
Nu am jocul pe care îl cauți însă sunt interesat de anumite detalii legate de doua dintre jocurile din listă.
1. Aș avea nevoie de mărimea planșei de la Tenis (lățime, lungime), a tabelei de marcaj (lățime, lungime și banda cu sorul pe seturi, cea de jos de tot) și la fel cutia inclusiv înălțimea .
2. La jocul Lacul elefanților aș avea nevoie de mărimea planșei, a cutiei știu că este mai lungă și mai îngustă, eu am avut cu margini galbene dar din păcate am rămas doar cu zarul și elefanții și mărimea jetoanelor.
Am scanări ale pieselor de la ambele jocuri mai puțin acea fășie care ține scorul seturilor de la Jocul de Tenis.
Mulțumesc anticipat!
minbas1@yahoo.com pentru contact