O viata… prescurtata

Motto: La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu (Evanghelia dupa Ioan 1.1)

ABREVIÁ, abreviez, vb. I. Tranz. A prescurta (în scris sau în vorbire), un cuvânt, un titlu etc.; a nota ceva printr-un simbol, printr-o siglă. [Pr.: -vi-a] – Din lat., it. abbreviare.

ACRONIM, acronime, adj., s.n. (Cuvânt) format din prima sau primele litere ale cuvintelor care compun o sintagmă, o expresie, un titlu etc. [< fr. acronyme].

Poate ca motto-ul v-a facut sa credeti ca am de gand sa predic. Nu e cazul acum. Ceea ce vreau sa spun e doar faptul ca oamenii au inceput sa renunte la Cuvant, dupa sute de mii de ani de la aparitia Homo Sapiens si a primelor sunete rostite de acesta si la citeva milenii de la aparitia scrierii.

Traim intr-o vreme agitata, unde totul curge si curge pe fast-forward. Alergam dupa autobuze, bem cafeaua in fuga, citim fugitiv stirile, totul este facut incit sa cistigam timp, mai mult timp, desi planeta se misca de milioane de ani in acelasi ritm iar ziua terestra nu s-a scurtat.

Omul modern s-a obisnuit sa traiasca viata in fuga. Cu toate ca omul modern comunica mai mult, el nu are timp sa vorbeasca si nu mai are timp sa asculte. E-mail-ul, internetul, chat-ul amplifica uluitor posibilitatile de comunicare si cu toate acestea omul uita sa citeasca, nu mai are chef sa citeasca, pentru ca informatia curge foarte rapid, el trebuie sa retina esentialul, restul e bullshit, imi ocup creierul cu prea multa informatie inutila, trebuie sa imi folosesc capacitatile creatoare la maxim, nu am timp de tine, poate mai tirziu.

Pls, pune pe FTP documentele PDF fiindca trebuie sa le trimit la CEO inainte de sedinta. […] Spune-mi daca e OK acel DOC, daca e prea mare il fac ZIP si ti-l trimit pe mess. […] Daca nu rezolvam saptamina asta ramine TDB. […] np, iti dau eu sms cind ajung la tine. […] Ma duc la BCR sa platesc OP-ul si o sa platesc si CAS-ul. […] Treci si pe la departamentul de PR si intreaba daca noua fata de la HR este pe acolo. Am nevoie de ea ASAP sa imi faca raportul pe luna aceasta. […] Hai sa mergem la KFC ca vreau sa trec pe la ATM-ul de linga ASE sa scot 100 RON. […] acum plec pt ca tb sa ajung rpd. […]  k, tre sa ies putin, brb. […] Nu uita ca mi-ai promis paginile HTML ieri, eu deja am terminat codul PHP iar azi o sa setam DB-ul si procedurile stocate SQL. […] Uita-te pe CNN si BBC sa vezi stirile despre bursele din SUA. […] Nu uita sa suni la RDS ca nu mai merge netul si instaleaza si UPS-urile pentru PC-urile de la parter. […] w8, sa vad dk e aici si o sa il intreb dc. […] Vezi ca CD-urile sunt in dulapul de langa TV, ai grija sa le scrii la 8x fiindca nu le pot citi pe CDROM-ul meu vechi. […] Mi s-a stricat SIMM-ul, dar cred ca o sa imi iau un tel nou. […] Imi merge greu calcu, nu mai am destul RAM disponibil. […] Am vazut la promotie un TFT LCD de 19 la 200 EUR. […] nu vezi k deja s-a facut tz, ce plm! […]

Limba si limbajul nostru incep sa se transforme si sa se adapteze pe zi ce trece, iar toate lucrurile noi pe care le descoperim sau le inventam le numim astfel incit sa se muleze perfect pe nevoia noastra de putin, cit mai putin putine vorbe ca sa spunem totul rapid si sa scapam de inutilitatea de a exprima ceva lung si fara sens. Nu mai este mult si vom ajunge, vrand-nevrand, sa vorbim in bip-bipuri, sa evoluam spre omul bionic al viitorului, pentru care totul se reduce doar la sunete scurte precum codul Morse, fiindca darul vorbirii a fost dat in schimbul unui creier pozitronic care are o capacitate sporita de gandire, nu de vorbire.

Opriti-va. Opriti-va citeva secunde si priviti. Priviti, lumea este minunata iar noi suntem aici, acum, pentru ca Soarele rasare. Si rasare in fiecare zi, in fiecare zi in care noi nu observam asta. Nu trebuie sa ne grabim ca sa ne implinim destinul. Cumva, mai repede sau mai incet, vom ajunge acolo oricum. Pina atunci, priviti in jurul vostru si veti vedea ca, atunci, cuvintele nu va vor mai fi de ajuns sa descrieti maretia lumii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s